Vedligeholdelse af bolig | Andelsboligforeningen Sønderjyllandsparken

Andelsboligforeningen Sønderjyllandsparken

Vedligeholdelse af bolig

Det er den enkelte andelshaver, der har pligt til at vedligeholde boligen. Undtaget herfra er:

  • reparation af varmeanlæg
  • fælles forsynings- og afløbsledninger
  • udskiftning af vinduer og udvendige døre

Øvrige retningslinier for vedligehold fremgår af vedtægterne.
I praksis betyder det, at du skal indhente tilladelse hos den bygningsansvarlige (se menupunkt Beboere) til at tilkalde håndværker.
Det gælder dog ikke dryppende vandhaner, eller manglende rengøring af afløb, som man selv skal udbedre.

Gulvvarme

Hvis der ikke er varme i gulvet i badeværelset, kan det skyldes at der er luft i rørene nede i gulvet. Luften får man ud på følgende måde:

  • Vigtigt: Luk for termostaten (1)
  • Åbn for aftapningsventilen (2) med en skruetrækker, der skrues mod uret
  • Der vil nu stå vand ud af ventilen (3)
  • Aftap “nogle” liter vand – eller indtil det aftappende vand bliver varmt. Hvis det sprutter, er det fordi luften er på vej ud. Luftlommen kan godt ligge inde midt i gulvet, derfor skal der aftappes en del vand, inden alt luften er ude
  • Luk for aftapningsventilen (2)
  • Åbn for termostaten (1) på “5”
  • Hold øje med om gulvet bliver varmt. Der kan godt gå op til 12 timer, inden det er rigtig varmt. Skru derefter termostaten (1) ned på 1½ – 2, eller hvad du finder passende

Hårde hvidevarer

Alt omkring hårde hvidevarer (komfur, emfang, køleskab, opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler) er den enkelte andelshavers ansvar.

Tørretumbler

Hvis du bruger tørretumbler, skal du en gang hvert halve år rengøre trevle-sien, som sidder i ventilationsrøret i varmeskabet.

Ventilation

Ventilatoren på loften bør rengøres en gang hvert 2 år. I den forbindelse skal du bemærke, at der må ikke tilsluttes en støvsuger til stikkontakten på loftet, da den ikke kan trække så meget strøm som en støvsuger kræver. Resultatet vil være at sikringen springer – og den er ikke nem at skifte (Sikringen sidder sandsynligvis bag blænddækslet under krydderihylden).

  1. Strømmen til ventilatoren tages fra ved at hive stikket ud ad stikkontakten
  2. Udløs de 2 klemmer på siden som holder låget
  3. Fjern låget
  4. Fjern 2 skruer (markeret med røde cirkler på 1. billede)
  5. Vip motoren op (2. billede)
  6. Motoren kan rengøres med fx vatpinde og støvsuger
  7. Monter det hele igen i omvendt rækkefølge

Hvis du ikke kan regulere for ventilationen på emhætten, kan det skyldes at en printplade til kontakten inde i emhætten er brændt sammen. Den skal skiftes af elektrikker for egen regning. I mindst 1 tilfælde har en andelshavers indboforsikring betalt for udskiftningen, da det blev betragtet som en kortslutningsskade.

Specifikationerne på ventilatoren finder du her. (vi har type 160C)

Eksempel på omkostning ved skift af ventilator.

Varmeanlæg

Styring af varmt/koldt vand og fjernvarme foregår fra den enhed, som er monteret i varmeskabet i baggangen. Normalt skal du ikke foretage dig andet end aflæsning af målere en gang om året, og resten af tiden passer anlægget sig selv.
Du bør som minimum være bekendt med punkt 1 i brugervejledningen med hensyn til indstilling af temperaturen på det varme brugsvand:
Brugervejledning
For referencens skyld er der her 2 dokumenter, som beskriver enheden i detaljer:
Produktblad for varmeunit
Fejlfinding på varmeunit

Plankeværk

De plankeværk som står i skellet mellem din bolig og din nabos bolig, vil med tiden knække nede i jorden. Der er lavet en vejledning til hvordan du nemt skifter de ødelagte dele ud.
Vejledningen kan du finde her.

Diverse reservedele

Hvis der knækker et vindueglidebeslag, kan der købes et nyt hos Bygma (håndværkerbutikken) som er lagerførende. På de store vinduer (alt andet end badeværelse og baggang) hedder beslaget: IPA, nr 21167

Se eventuelt www.ipabeslag.dk

Vedligeholdelse af vinduer og døre

Maling af vinduer og døre

Intet holder evigt – og det gælder også for malingen på dine vinduer og udvendige døre.
Selvom fabrikanterne af maling lovpriser deres produkter til en holdbarhed på 10 år, viser det sig i praksis, at det er lige optimistisk nok.
Bestyrelsen henstiller at der males minimum hvert 5. år
Hvis du er i tvivl om, hvor længe der er gået siden sidste maling, så kig på dine naboers vinduer. Det er meget tydeligt at se, hvor der ikke har været malet længe (farven er blevet lysegrå).
Maling af træværk med den brune Gori har flere gange kørt som et fællesarrangement, men der er ingen grund til at vente på noget tilsvarende skal ske i forbindelse med døre og vinduer, da det er en noget mere tidskrævende opgave.
Det er andelsboligforeningen (…det er blandt andre dig) som skal bekoste udskiftning af vinduer og udvendige døre, når træværket ikke længere er i god stand. For at denne udgift skal holdes på et minimum, kræver det regelmæssig vedligeholdes med maling.
Derfor er det i alles interesse, at vi hver især passer på træværket.
På generalforsamlingen i 2009 blev det besluttet at det er den enkelte andelshavers ansvar at male vinduer og døre. Mangelfuld vedligeholdelse af dette vil blive udbedret af håndværker for andelshavers regning. Dette vil også blive vurderet ved fraflytning.

Vejledning i maling af vinduer

I installationsrummet står en spand med den grå maling (RAL 7016), som er til fri afbenyttelse. Hvis du tømmer spanden, skal du købe en ny (fx hos Bygma på Nørrevænget), og kvitteringen afleveres hos vores kasserer, som refunderer din udgift.
Husk en let slibning og rengøring af træværket inden du begynder arbejdet.
De fleste steder er det kun den udvendige maling, som skal vedligeholdes, da det er den, som er mest udsat for sol og regn.
Man kan normalt nøjes med at male døre og oplukkelige vinduer på ydersiden og ind til gummilisten. Karmen males til og med den flade, hvor gummilisten støder på.
Beslag i karmen afmonteres i forbindelse med maling (døre: 3 metalbeslag i låsesiden, vinduer: 2 metalbeslag og 2 plastbeslag i bunden).